vegagenmacka

Okej… Den här middagen var typ 100 på en skala mellan 3 och 7,5 där 3 är blä, och 7,5 är lika med eufori vid varje tugga.
”Vegagenröra” på rågkaka ackompanjerad av grönkålschips och jordärtskockspurè toppad med ”rödbetsblomma”. Det hela avrundades med ljuvligt saffranssmakande glass och jordgubbar. Helt över-ok +.

VEGAGENRÖRA

2 personer.
Se receptet som en fingervisning och blanda lite på känsla. Det brukar bli allra bäst.

100 g tofu av ”hård” typ. Naturell eller rökt
2 msk vegansk majonnäs
2 msk tångkaviar, tex ABBA Caviart.
2 msk vegansk matlagningsgrädde
2 msk hackad rödlök
2 msk finklippt dill
knappt 1 msk citronsaft
ca 1/2- krm rökarom
Svartpeppar och örtsalt efter smak.

Smula tofun med fingrarna och blanda ihop med allt annat till en ljuvlig röra.
Fantastisk på toast, till avocado, bakad potatis eller i snittar.

GRÖNKÅLSCHIPS

Olivolja
Krydda, förslagsvis örtsalt
Grönkål

Sätt ugnen på 150 grader. Riv små bitar av grönkål och lägg dem i en rymlig bunke. Häll olja över (tex olivolja) och krydda. Rör runt så att all grönkål är täckt av olja. Sprid jämnt på en plåt och låt dem vara i ugnen tills de är krispiga, men inte brända. Ca 15 min brukar vara lagom, men var observant så att de inte bränns!

JORDÄRTSKOCKSMOS

2 personer

Jordärtskockor
Oatly iMat
Veganskt smör, tex Carlshamns
Salt

Koka upp en kastrull med vatten. Skala ca 7 jordärtskockor, dela dem i mindre bitar och koka dem mjuka. Mosa tillsammans med en liten skvätt
(ca 0,5 dl) matlagningsgrädde och en klick smör. Salta efter preferens.

oatlysaffran

Avrundade smaklökarnas jackpot med saffransglass. Eller snarare Oatlys vaniljglass blandad med saffran. Låt glassen stå i rumstemperatur en stund så att den är lite mjuk och lättarbetad. Ta en sked eller gaffel till hjälp och blanda ut den med saffran, här användes 3 påsar. Ställ sedan in glassen i frysen en stund och låt den stelna. Servera sedan med något trevligt och strö gärna lite ekologiskt vaniljpulver över glassen.