Snask som är enkelt att tillverka. Trevligt att bjuda på eller ge bort!

veganskt godis

Chokladbollar – ca 20 st

  • 100 g mjölkfritt margarin, t.ex Carlshamns
  • 4 dl havregryn
  • 1 dl socker
  • 3 msk kakao
  • 3 msk kallt starkt kaffe
  • Eventuellt vaniljsocker, efter smak.


Topping / Fyllning

  • Kokos, pärlsocker eller annan valfri dekoration
  • Vegansk nötkräm
  • Eventuellt silverkulor

Se till att ha rena händer eller använd med fördel engångshandskar. Blanda med hjälp av händerna alla ingredienser utom toppingen i en bunke. Det underlättar om margarinet är rumstempererat. 
Forma bollar i valfri storlek och rulla dem i önskad topping. Tryck sedan med små gropar i bollarna och fyll dessa med en klick nötkräm. Låt stå svalt ett tag innan servering.  Mer chokladbröstvårtor åt folket :) !

MANDELMASSE-EKOLLON

 Till ca 40 st

    • Mandelmassa eller marsipan, en stor förpackning.
    • Grön karamellfärg (valfritt)
    • Vegansk, gärna mörk, choklad
    • Strösocker

Blanda eventuellt karamellfärg med mandelmassa och arbeta in färgen i massan. Använd gärna handskar.
Forma små ovaler av mandelmassan och lägg på en tallrik.
Smält chokladen i vattenbad och fyll en skål med socker.
Doppa en bit av ena änden på mandelmassekulorna i chokladen och sedan direkt i sockret. Låt de fördelaktigen stå kvar en stund i sockret så att chokladen stelnar lite.
För att inte chokladen ska ”förstöras”/smetas ut innan den stelnat helt, kan man förslagsvis ställa ekollonen på tork med exempelvis ett ugnsgaller som stöd.