Snask som är enkelt att tillverka. Trevligt att bjuda på eller ge bort!
Chokladbollar – ca 20 st
- 100 g mjölkfritt margarin, t.ex Carlshamns
- 4 dl havregryn
- 1 dl socker
- 3 msk kakao
- 3 msk kallt starkt kaffe
- Eventuellt vaniljsocker, efter smak.
Topping / Fyllning
- Kokos, pärlsocker eller annan valfri dekoration
- Vegansk nötkräm
- Eventuellt silverkulor
Se till att ha rena händer eller använd med fördel engångshandskar. Blanda med hjälp av händerna alla ingredienser utom toppingen i en bunke. Det underlättar om margarinet är rumstempererat.
Forma bollar i valfri storlek och rulla dem i önskad topping. Tryck sedan med små gropar i bollarna och fyll dessa med en klick nötkräm. Låt stå svalt ett tag innan servering. Mer chokladbröstvårtor åt folket :) !
MANDELMASSE-EKOLLON
Till ca 40 st
- Mandelmassa eller marsipan, en stor förpackning.
- Grön karamellfärg (valfritt)
- Vegansk, gärna mörk, choklad
- Strösocker
Blanda eventuellt karamellfärg med mandelmassa och arbeta in färgen i massan. Använd gärna handskar.
Forma små ovaler av mandelmassan och lägg på en tallrik.
Smält chokladen i vattenbad och fyll en skål med socker.
Doppa en bit av ena änden på mandelmassekulorna i chokladen och sedan direkt i sockret. Låt de fördelaktigen stå kvar en stund i sockret så att chokladen stelnar lite.
För att inte chokladen ska ”förstöras”/smetas ut innan den stelnat helt, kan man förslagsvis ställa ekollonen på tork med exempelvis ett ugnsgaller som stöd.
Kommentera