middag1

Utfodrade mina välförtjänta föräldrar med kupol på risotto av gula kantareller, toppad med cheddarchips och kalamataoliver. Smördegsgömmor med olivcreme, salladsärtor med sås på vita bönor, körsbärstomater med rödlök och balsamicodressing. De åt upp fort och lovordade middagsskapelsen. Enkelt var det att göra också!

Börja med att göra såsen så att den är färdig när det andra är varmt.
Sätt på ugnen på 200°c.

DU BEHÖVER
Ris
Grönsaksbuljong
Vegetabilisk matlagningsgrädde
Olivolja
Pepparrotskräm
Valnötter
Vegansk, smältbar ost
Smördeg
ZETAS creme på gröna oliver
Valfria tillbehör, tex salladsärtor och tomater
Vita bönor
Citron
Senap
Vitlök
Salt
peppar

Till 4 pers.

RISOTTOKUPOL
Koka upp ris tillsammans med en tärning grönsaksbuljong till så många munnar som ska mättas (hellre lite mindre mängd ris då det drygas ut av svampen).
Smörstek ca 4-5 dl gula kantareller eller annan svamp i en generös stekpanna och krydda med svartpeppar och örtsalt. Häll över riset i stekpannan då det kokat klart och häll på ett paket vegetabilisk matlagningsgrädde, tex Oatly iMat. Hacka ca 2 dl valnötter och blanda i tillsammans med 1-2 tsk pepparrotscreme. Låt detta vara kvar i stekpannan så att det kan värmas på precis innan servering.
Välj sedan en lämplig, slät form och pensla på insidan med lite olja eller skölj med varmt vatten. Packa risotton i formen upp till kanten och tippa sedan ut den på tallriken.

OSTCHIPS
Riv valfri vegansk, smältbar ost och strö i rundlar på bakplåtspapper. Grädda i ugnen tills de fått snygg färg. Låt de svalna och lyft dem sedan av bakplåtspappret med en stekspade.

SMÖRDEGSGÖMMOR MED OLIVCREME
I detta fall använde jag mig av färdigköpt smördeg och Zetas creme på gröna oliver.
Klipp remsor i önskad form, bred på cremen, vik ihop och nyp till. Använd en pensel eller fingret och fukta dem ovanpå med lite vatten för att sesamfröna som strös över ska fästa bättre. Grädda i ugnen i 200°c tills de blivit fluffiga och fått fin färg.

Preparera de tillbehör du valt. En enkel dressing, som alltid funkar, fås genom att blanda 1 del balsamico med 3 delar olja och salladskrydda efter smakpreferens.

Bon apetit!