• blommaJättegoda apelsin- och nötbollar, som här fick bli till blommor. De slinker förstås ner precis lika bra då de inte är i blomform.

  För ca 20-30 st

  75 g mjölkfritt smör, tex Carlshamns.
  1 dl strösocker
  3 msk kakao
  1 tsk vaniljsocker
  2 msk apelsinsaft med
  1/2 tsk pulverkaffe
  1,5 msk finrivet apelsinskal
  ca 5 påsar nötcreme, eller 0,75 dl
  5 dl havregryn
  1 krm salt

 • Blanda havregryn, strösocker, vaniljsocker, kakao, salt och finrivet apelsinskal i en bunke. Lös pulverkaffet i apelsinsaften och häll i bunken. Tillsätt rumsvarmt smör och nötcreme. Arbeta ihop till en massa som går att rulla till bollar.  Om den är för lös eller för hård, justera med antingen med havregryn eller mer smör.
  Låt bollarna stå svalt ca 1 timme.
  Smält mörk choklad i vattenbad, ta en gaffel till hjälp, doppa bollarna i chokladen, rulla dem därefter i strösocker och låt dem svalna på bakplåtspapper. Vill du förenkla detta moment fungerar det utmärkt att enbart rulla dem i kokos eller liknande, och skippa chokladkladdet.Om du vill göra blommor som på bilden;
  Placera ett oasis-block i en kruka. Klipp sugrör i olika längder. Klipp också ut pappersblommor i valfri färg. använd små knäckformar till blommornas mittdel.
  Doppa ena änden av ett sugrör i taget i smält choklad och stick sedan in det i en boll som ännu inte doppats i choklad. Chokladen fungerar som ett klister mellan sugrör och boll. Ställ dem i ett högt glas och låt chokladen stelna helt i kylskåp. Doppa sedan bollarna i smält choklad och därefter strösocker. Då chokladen stelnat träs först knäckformen och sedan blombladen på sugröret underifrån innan det sticks ner i oasisen i blomkrukan.