Kategori: Varför vegan?

TUPPEN ELLER ÄGGET?

Min senaste insändare kom med i Expressen, Metro, Söderhamns Kuriren, Oskarshamns Tidningen, Arbetarbladet, Kvällsposten och Motala Tidning.

kycklingisändare15

INSÄNDARE OM PÄLS

PÄLSARTIKEL

EN GOD JUL FÖR ALLA

Skrev en insändare som publicerades i ett antal tidningar.
Några små ändringar i text och rubrik jämfört med mitt original.

julmat

tidningsartikel

LÄKARE FÖR FRAMTIDEN

läkare för framtiden

Igår var jag en av 400 pers som närvarade då David Stenholtz, specialistläkare i onkologi (cancer), föreläste om mekanismen bakom uppkomsten av sjukdomar och kostens roll i detta. 
David är ordförande på Läkare för framtiden
Besök / gilla gärna fb-sidan här om du vill ha uppdaterad, modern information om hälsa och sjukdomsprevention.

inflammation 1 inflammation2

WE ARE THE POST MILK GENERATION!

LRF mjölk anser, att delar av Oatlys marknadsföring är vilseledande för konsumenten och att komjölk framställs som omodern och dålig.
Därför har LRF lämnat in en stämningsansökan av Oatly  på 14 miljoner kr till Marknadsdonstolen.

LRF har alltså verkligen tagit åt sig av slogans som ”wow no cow!” och ”its like milk, but made for humans”. Komjölk är ett förträffligt livsmedel - för kalvar.
”No milk, no soy, no badness” , är en fullt relevant upplysning på en förpackning.
Det finns de som är allergiska mot både komjölk och soya och som inte vill ha en massa skumma tillsatser i sina produkter.
Att LRF mjölk väljer att ta det som ett personligt påhopp är sandlådenivå.
Att Bregottfabrikreklamer med evigt gröna ängar skulle ge konsumenten en objektiv bild av produkten och att mjölk marknadsförs som ”naturens egen sportdryck”, är däremot inte något att ifrågasätta?

Sverige och USA ligger i topp vad gäller konsumtion av komjölk samtidigt som dessa länder har flest fall av benskörhet. Många falska myter kring komjölk lever kvar.

Vad vet du egentligen om mjölkindustrin? (inget grafiskt)

 

DJURENS DAG

4 Oktober är Djurens Dag!
Denna dag har uppmärksammats sedan 1931 för att ära djurens skyddshelgon Franciskus av Assisi. Sorgligt nog stjäls fokus från djuren då kommers i form av kanelbullens dag också infaller detta datum. Skamligt att ett bakverk ska överskugga våra medvarelser välfärd!
Tänk vilken fattig plats jorden vore utan alla fascinerande, vackra, väna, roliga, tillgivna, viktiga, djur och individer vi delar hem med.

imageimageimageimage
 Bilder från eget arkiv.

Vi har en planet.
På den ska alla medvarelser samsas och utopiskt leva i harmoni med varandra.
Mångfald är en oersättlig skatt vi ska vara rädda om!
För mig står den skatten i relation till självklarheten, att alla har ett grundläggande egenvärde. Vi är här i en symbios, som också innefattar ett ekosystem, och därmed en biologisk mångfald. Grunden till all diskriminering är ett inlärt beteende vilket nästan alltid är relaterat till vad som kortsiktigt gynnar egenintressen. Egot bryr sig inte om ifall det egna handlandet inverkar negativt på varken det sociala systemet, ekosystemet eller mångfalden – varken den kulturella eller biologiska.

Människan har placerat sig på en elitistisk tron där den selektivt anser sig vara överlägsen andra grupper och / eller arter. Jorden skulle dra fördelar av ifall människan eliminerades som art. Om däremot alla bin försvann, skulle ekosystemet fallera. Denna jämförelse handlar inte om att jag likställer människor med djur. Den handlar om att jag ser ett unikt värde och en funktion hos alla individer.
Tycker jag alltså, att djur är lika mycket värda som människor?
Tycker jag att en mygga är lika mycket värd som en häst?
Det är inte fullt så enkelt. Oftast handlar det främst om personliga band. För att jag inte tycker att alla människor är lika fantastiska, snygga eller användbara för mina syftens skull, har jag inte rätt att medvetet behandla dem illa. Personligen har jag mer utbyte av min mamma än av någon slumpmässig person jag aldrig mött. Därmed vill jag inte medvetet bidra till att den okända personen görs livegen, utnyttjas eller dödas. Samma synsätt applicerar jag på medvarelserna i djurriket.

Det är självklart att man ska uppröras över till exempel hundar som far illa, eller delfiner som slaktas, men det är märkligt om man inte samtidigt finner det fel, att grisar utan eftertanke är korv, kor är lädersandaler och fåglar är stoppning i ett täcke.
Att anse det legitimt att döda grisen, men inte hunden, är rot till ett ”vi är bättre än de” tänk, som är länkat till grundproblematiken.
Jag vill hellre, att hundra, för mig okända människor dör, än en nära och älskad anhörig. Jag vill i likhet hellre, att hundra pingviner dör, än en nära och älskad anhörig. Det är defintivt egoistiskt och det är jag medveten om.
Som tur är ställs man sällan inför sådana typer av ultimatum.
Att nöjesbaserat döda pingviner för att deras vingar smakar gott, för att de inte talar svenska eller besitter förmågan att uppfinna bilar och atombomber, finner jag märkligt.
Hästar och myggor fyller olika funktioner i ekosystemet och därmed har båda ett betydande värde. Att jag personligen känner ett starkare band till en häst än en mygga, rättfärdigar inte ifall jag skulle få för mig att utnyttja och döda siameskatter bara för att jag har träffat en massa dvärghamstrar jag gillat. Sätter sig en mygga på mig, viftar jag troligen bort den, medvetet eller reflexmässigt. Kanske råkar jag illa nog döda den eftersom den är liten och skör. För den sakens skull finner jag det inte godtagbart att utstuderat stänga in en massa bildligt, eller bokstavligt talat sköra varelser för att förtrycka, utnyttja eller döda dem. Blir jag attackerad av en varg i skogen kommer jag försvara mig och döda den om jag måste för att själv klara livhanken. Får jag en fästing kommer jag plocka bort den. Det har dock ingenting att göra med systematiserad djurhållning.

Ett rättfärdigande att utnyttja, baserat på att någons hjärna inte fungerar exakt som ens egen gör, framstår för de flesta motbjudande om det syftas på en mänsklig individ.
Varför engageras man av mänskligt lidande där någon man aldrig någonsin träffat är drabbad? På grund av empati framför allt.
Varför är det oftast så långt till att leva sig in i exempelivis grisens upplevelse? Grisar har, enligt forskare, ett ”intellekt” jämförbart med ett treårigt barns. Allt levande med ett nervsystem har en stark, basal öskan att överleva och undvika smärta.

Att man har haft det bra fram tills att någon annan bestämmer att man ska dö gör ingen skillnad i grunden. Jag har själv haft ett väldigt trevligt liv hittills. Oavsett vill jag fortsätta leva även om jag inte behöver åka bil långt för att dödas en dag som jag inte är beredd på, och därmed inte reflekterat kring. Så länge inget annat levande och vitalt uttrycker att det vill dö går det inte att göra det på ett vänligt sätt.

Får då och då höra att ”jag tycker det är viktigare att bry sig om människor i nöd”. Jag håller verkligen med om att det är mycket viktigt att bry sig om de som har det svårt och som tur är utesluter inte ett engagemang ett annat.  Jag önskar en samvaro där alla, så långt det är fysiskt och praktiskt möjligt, strävar efter att inte skada varandra när ett val finns att inte göra det. Den strävan benämns märkligt nog ofta som ”extrem”.

image

EGO vs ECO

ecoego

 

MALOU VON SIVERS BLIR VEGAN!

Under veckan som gått har TV4 programmet ”Malou efter tio” haft temat veganism där Malou prövat på att leva veganskt. Det har talats om aspekterna hälsa, miljö och etik. Många personer har gästat programmet.

Matprofilen och veganan RENEE VOLTAIRE gav inspirerande mattips.

LARS FRÖLANDER,  simmare, flerfaldig VM-guldmedaljör och även olympisk vinnare, berättade om sina ständiga sjukdomsperioder tidigare i livet och hur han fick hälsa och stor framgång med hjälp av vegansk kost.
Många elitidrottare och kroppsbyggare har insett de stora fördelarna med vegankost. Det finns mycket vidare läsning om detta i cyberspace. Googla exempelvis ”vegan athletes”

KITTY JUTBRING och NINA FÄRDIG pratade om hur det är att vara vegan och förälder till barn som också äter vegansk mat. Det finns mycket fördomar om att vegansk kost skulle vara skadlig för barn. Precis som alltid, handlar det om att äta varierat och balanserat.
På svenska livsmedelsverkets hemsida står följande;

”En helt vegetarisk kost till barn kräver, precis som till vuxna, goda kunskaper om mat och näringsämnen och noggrann planering. Om den vegetariska kosten är väl sammansatt, innehåller berikade produkter och ger tillräckligt med energi kan även barn äta helt vegetarisk mat – veganmat.”

Gällande ”berikade produkter” bör tilläggas, att flertalet animaliska produkter också berikas.

MATTIAS KRISTIANSSON, kock, bloggare och grundare av Sveriges första helt vegetariska mattidning. Före detta ”allätare” och flitig köttkonsument, som enligt egen utsago testade vegansk mat av miljöskäl och sedan blev fast för att det veganska köket var så spännande, varierande och utsökt gott.

Han bjöd på en fantastiskt dignande buffè, där de som fick smaka förvånades över att all mat verkligen var vegansk. Jättekul att se!

PATRIK ARVE, sångare i Teddybears och BEA SZENFELD svensk modedesigner talade om de etiska skälen till att leva veganskt. Det pratades miljö, etik och hälsoförbättring samt visades skor och väskor i material som inga djur behövt plågas för. Det finns flertalet utmärkta alternativ till animaliska material!
Bea berättar också om sitt tidigare samarbete med STELLA McCARTNEY, som också är vegan. Compassion is the only fashion!

vegan

HURRA FÖR GANDHI!

2 oktober är datumet då en mycket klok man föddes.
Hedrar hans minne med ett av hans välkända citat.

”The greatness of a nation and it`s moral progress can be judged by the way it`s animals are treated”

tiiiy

”SEA THE TRUTH” – VAD HÄNDER MED HAVEN?

image

Djurindustrin skapar enormt omfattande miljömässiga problem vilket är allvarligt och definitivt inte hållbart.
Även i världshaven är läget mycket kritiskt då fiskeindustrin saboterar den marina miljön. Ekosystemen i haven är alarmerande nära en kollaps, vilket kan få förödande konsekvenser då jordens syreproduktion till betydande del är beroende av havens livsmiljö. Haven har evoluerat under biljontals år vilket mänsklig aktivitet nära på totalförstört under vad som tidsmässigt är en ögonblinkning i jämförelse.
Fortsätter vi fiska i samma omfång som vi gör idag, kommer haven, enligt experter, att vara tömda omkring år 2050.
Problematiken späds också på i takt med en stigande efterfrågan kopplad till den globala befolkningsökningen.

Dokumentären är gjord i samarbete med ledande experter inom området, vilka tydliggör sambanden mellan olika verksamheter.
Den innehåller hänförande vackra naturbilder och även en väldigt skrämmande verklighet.

”CARNISM” – MELANIE JOY

melanie1 

Melanie Joy är en amerikansk professor i psykologi och sociologi utbildad vid Harvard och Massachusetts university. Även internationell föreläsare och författare av boken ”Varför vi älskar hundar, äter grisar och klär oss i kor”,
som översatts till flera språk. 

Hon har intresserat sig specifikt för psykologin bakom hur människan godtyckligt gör etisk skillnad på djurarter och hur begreppet ”carnism”, som hon myntat, får människor att rättfärdiga verksamheter som aldrig aktivt skulle godkännas av den absoluta majoriteten.
Under dagen har en grupp engagerade i frågan haft ett himla trevligt och givande möte med henne.
Under kvällen har hon föreläst i Stockholm inför ett mer än fullsatt Södra Teatern. Föreläsningens innehåll hade fokus på varför vi äter djur.
Inte varför vi inte ska göra det. Mycket intressant.

CLIMATE MARCH / COWSPIRACY

I förrgår, fredag, var jag på visning av en nyutkommen dokumentär, som heter ”Cowspiracy-the sustainability secret”. Mycket intressant och viktig!
Den visas nu på biografer i bland annat USA och har fått en hel del  uppmärksamhet.
Dokumentären undersöker varför världens miljöorganisationer och makthavare knappt påtalar den miljöpåverkan som industrialiserad djurhållning – och vår konsumtion av animaliska produkter har.
Vårt sätt att hålla industridjur har, enligt experter, större miljöpåverkan än hela den globala transportsektorn
(alla typer av bilar + flyg + tåg + båtar ). Verksamheten är en starkt bidragande orsak till förorening av vattendrag, utsläpp av växthusgaser, avskogning / regnskogsskövling och därmed även ett påtagligt hot mot den biologiska mångfalden.
Djurindustrin kräver även enorma mängder vatten, vilket är en akut bristvara i många delar av världen.

 

Det är allvarligt, att informationen gällande miljönegativa faktorer, som sprids till allmänheten är vinklad på ett vis som håller ekonomiska gigantintressenter bakom ryggen.
Det är självklart viktigt att värna om miljön på alla plan som går.
Att källsortera, inte duscha så länge, köra mindre bil och så vidare är förstås toppenbra saker när man vill vara hyvens mot moder jord. Parallellt är ett skifte till mer växtbaserad kost en nödvändig del för långsiktig hållbarhet.

Idag under Climate March i NYC samlades hundratusentals personer för att lyfta miljöfrågan i den största demonstrationen av sitt slag någonsin.
Glädjande och mycket viktigt att frågan lyfts och uppmärksammas!
Även i Sverige samlades många människor för att marschera för miljön. Bilderna är från aktionen i NYC.

klimat
climatemarch1 climatemarch climate2

INTE EN KANT PÅ EN KAPUSCHONG

Den här sköna typen tycker livet är gött och vill inte bli en del på en jacka eller en boll på en mössa.
Fåglar vill inte bli stoppning i en jacka och får vill inte bli misshandlade för att deras ull ska ingå i en jacka eller halsduk.
Ha gärna det i åtanke vid inköp inför hösten så blir världen en lite härligare plats!

 

Här illustreras tydligt och bra att djur inte är kläder.

image

Det är bara djur som behöver sin päls, sitt skinn, sin ull, sina fjädrar…

GARY YOUROFSKY – PEACE THROUGH VEGANISM

Idag fyller tydligen Gary Yourofsky tydligen år. Många klokheter bor i hans huvud och det han tar upp i detta klipp, tror jag det ligger väldigt mycket sanning i.

KÄRLEK ÅT ALLA

Under Stockholm Pride medverkade jag under två dagar för
Djurens Rätts räkning.
Det var mycket givande både för egen del och i med tanke på alla festivalbesökare som skrev under på, att djurrättsrelaterade frågor är viktiga och borde få mer politiskt utrymme.
En kampanj drivs inför stundande val med fokus på att förbjuda minkfarmning. Hög tid för makthavarna att agera!
8 av 10 svenskar är emot att det i Sverige är lagligt att föda upp och döda
1 miljon minkar varje år för pälsens skull.

På en pridefestival förespråkas kärlek åt alla och där ska självklart också djur inkluderas!
Alla har rätt att komma ut! Vare sig det är ur garderoben eller buren.

Oatly delade ut smoothies som var försvinnande goda och läskande i hettan. Wow no cow!

oatly        mink

 

 

WORDS OF WISDOM

piglet-why-vegan

”If words of peace and nonviolence come out of your mouth,
but the products of suffering and death go into it, you need to think about that”

Gary L. Francione