Kategori: I min värld

INSÄNDARE OM PÄLS

PÄLSARTIKEL

GRÅTT NYTT HÅR 2015!

Nyår firades in med storslagen temafest i historisk anda.
Och jag som älskar att svida upp mig i pråliga kreationer!
Aftonen var mycket lyckad med högt önskvärt sällskap och smarrigheter.
Desserten var mest fotogenique, varför den dokumenterades och fick hamna här. Vit choklad-mousse på punschgelebotten. Precis så slisksött och och gott som det låter. Och dessutom oförskämt enkelt att svänga ihop.

För två portioner såg processen ut såhär;
Punschgelen gjordes genom att ca 2 dl punsch snabbt kokades upp tillsammans med ca 1/2 – 3/4 tsk agar-agar. Detta hälldes sedan upp i glas, med ett hallon på botten, och läts stelna. En vit chokladkaka på 200 g smältes i vattenbad för att sedan vispas samman med 2 dl soyagrädde och 2 st söndersmulade digestivekex. Låt med fördel chokladen svalna något innan den vispas med grädden för att undvika att det bildas klumpar av värmeskillnaden. Häll gräddsmeten ovanpå gelèn då den stelnat.
Dekorera, svep, förundras!

dessert

balmasque  balma

bal masque

Se så stiliga alla var!

EN GOD JUL FÖR SMAKLÖKARNA

Hungriga var vi då rakt inte efter intag av jullunchen. Jösses!
Vi beställde Julkasse med ”vegokött” från Gröna Kassen vilket var supersmidigt. Leverans till dörren i sann jultomteanda! Påsen innehöll korvar, tzay, en seitanskinka som vi griljerade enligt medföljande recept och lite annat plickplock, som tofu och nötter. Som synes på bilden, ackompanjerades kassens innehåll med rödbetssallad, saltgurka, hummus, rödkålssallad, skagenröra (aka vegagenröra), Janssons festival, och stekt portabellosvamp.

julmaaat

RÖDBETSSALLAD

För 2-4 pers beroende på hur glupska personerna i fråga är ;)

Koka rödbetor och låt svalna, alternativt köp färdigkokta eller inlagda.

  • Ca 3-4 st rödbetor beroende på storlek
  • Gärna ett par picklesgurkor.
  • Senap 1-2 msk
  • Vegansk majonnäs 1-2 dl
  • Späd med havregrädde eller havrefraiche till önskad konsistens. Krydda med salt och peppar.

Det blir jättegott att ha i ett tärnat äpple, hackad lök eller granatäppelkärnor också. Våga prova dig fram!

RÖDKÅLSSALLAD
Strimla rödkål och skär apelsin i bitar.
Blanda en vinegrett på tre delar olja, en del vinäger, en matsked sirap, en matsked senap och salladskrydda. Häll över et göttiga och blanda i russin och solrosfrön. Fräscht och jättegott!

VEGAGENRÖRA
Recept här

”JANSSONS FESTIVAL”
Recept

julmaaaaaat

jul

 

JULIGT MELLANMÅL

Kiwi-julgran klädd med rönnbärskulor och ”sockerkulor”.
Toppad med päronstjärna och kokossnö!

julgran

VI KOMMA, VI KOMMA FRÅN…

Årlig tradition att baka lite större varianter av pepparkakor och dekorera dem med kristyr. Kakorna ges sedan bort till elaka bekanta för att de ska bli snällare ;)
Det sägs ju så, att man blir snäll av pepparkakor.
Frågan är bara om man kan bli något man redan är?
Jag menar, alla vet ju, att det till exempel inte går att förtrolla troll.

Bilder på förra årets pepparkakor finns här

pepparkakor

pepparkakor2

pepperkaka2

pepparkaka1

HEY HEY BIRDIES!

vin1

EN GOD JUL FÖR ALLA

Skrev en insändare som publicerades i ett antal tidningar.
Några små ändringar i text och rubrik jämfört med mitt original.

julmat

tidningsartikel

TRÄDGÅRDSGÄSTER <3

Alltsååååå… Se vilka sköningar som kom och smakade falläpplen precis utanför köksfönstret! De var bara 3-4 meter ifrån mig.
Hur underbara?!!!

rådjur 1

WORLD VEGAN DAY, ALLA HELGONS DAG & KÄRLEKSFRUKOST

robin1år

Idag är det internationella vegandagen och det är ju verkligen värt att fira!
Likaså firas årsdag med bästa människan och lite mer som en bisak, alla helgons dag. Gjorde en överraskningsfrukost bestående av mangosmakande chiapudding under mandelspånstäcke. Denna var toppad med ”mini-vattenmelon” gjord av limeskalsklyfta fylld med melonsmakande agar-agar gelè. Till detta en mandarinpumpa, monsterfierad chokladboll, bär-spett, hjärtan gjorda med agar-agar, cashewgrädde och passionsfrukt.

Generellt för saker som görs med agar agar är ca 340 ml vätska och 1 tsk agar-agar pulver. Detta kokas sedan upp tillsammans och hälls i valfri form. Här gröpte jag ur en lime, delade den i två halvor, hällde i vätska som jag lät stelna och skar sedan till klyftor med hjälp av en vass kniv utan egg. Hjärtana gjordes genom att jag kokade upp ovanstående mängd agar-agar med koncentrerad vattenmelonsjuice. Hällde sedan vätskan i en grund, fyrkantig form och lät den stelna. Stansade sedan ut hjärtan med hjälp av pepparkaksform.

Aftonen avslutades mycket lyckligt med grymt prisvärd, sjurätters, vegansk (såklart) avsmakningsmeny på FARANG i Stockholm!

farang

farangmeny

www.farang.se

VIK HÄDAN KATARR!

Köpte en rejäl påse färska tranbär i hopp om att mota blåskatarr i grinden.
Smoothiefierade de röda, vackra med ingefära, lime, groddar, chiafrön, en halv banan, havredryck och lite agavesirap. Slurpar i sängen, som sig bör.

tranbär

LÄKARE FÖR FRAMTIDEN

läkare för framtiden

Igår var jag en av 400 pers som närvarade då David Stenholtz, specialistläkare i onkologi (cancer), föreläste om mekanismen bakom uppkomsten av sjukdomar och kostens roll i detta. 
David är ordförande på Läkare för framtiden
Besök / gilla gärna fb-sidan här om du vill ha uppdaterad, modern information om hälsa och sjukdomsprevention.

inflammation 1 inflammation2

HÖST-ÖGONFLÄRD

trevlig1

trevlig 4   trevlig 3

trevlig 2

DJURENS DAG

4 Oktober är Djurens Dag!
Denna dag har uppmärksammats sedan 1931 för att ära djurens skyddshelgon Franciskus av Assisi. Sorgligt nog stjäls fokus från djuren då kommers i form av kanelbullens dag också infaller detta datum. Skamligt att ett bakverk ska överskugga våra medvarelser välfärd!
Tänk vilken fattig plats jorden vore utan alla fascinerande, vackra, väna, roliga, tillgivna, viktiga, djur och individer vi delar hem med.

imageimageimageimage
 Bilder från eget arkiv.

Vi har en planet.
På den ska alla medvarelser samsas och utopiskt leva i harmoni med varandra.
Mångfald är en oersättlig skatt vi ska vara rädda om!
För mig står den skatten i relation till självklarheten, att alla har ett grundläggande egenvärde. Vi är här i en symbios, som också innefattar ett ekosystem, och därmed en biologisk mångfald. Grunden till all diskriminering är ett inlärt beteende vilket nästan alltid är relaterat till vad som kortsiktigt gynnar egenintressen. Egot bryr sig inte om ifall det egna handlandet inverkar negativt på varken det sociala systemet, ekosystemet eller mångfalden – varken den kulturella eller biologiska.

Människan har placerat sig på en elitistisk tron där den selektivt anser sig vara överlägsen andra grupper och / eller arter. Jorden skulle dra fördelar av ifall människan eliminerades som art. Om däremot alla bin försvann, skulle ekosystemet fallera. Denna jämförelse handlar inte om att jag likställer människor med djur. Den handlar om att jag ser ett unikt värde och en funktion hos alla individer.
Tycker jag alltså, att djur är lika mycket värda som människor?
Tycker jag att en mygga är lika mycket värd som en häst?
Det är inte fullt så enkelt. Oftast handlar det främst om personliga band. För att jag inte tycker att alla människor är lika fantastiska, snygga eller användbara för mina syftens skull, har jag inte rätt att medvetet behandla dem illa. Personligen har jag mer utbyte av min mamma än av någon slumpmässig person jag aldrig mött. Därmed vill jag inte medvetet bidra till att den okända personen görs livegen, utnyttjas eller dödas. Samma synsätt applicerar jag på medvarelserna i djurriket.

Det är självklart att man ska uppröras över till exempel hundar som far illa, eller delfiner som slaktas, men det är märkligt om man inte samtidigt finner det fel, att grisar utan eftertanke är korv, kor är lädersandaler och fåglar är stoppning i ett täcke.
Att anse det legitimt att döda grisen, men inte hunden, är rot till ett ”vi är bättre än de” tänk, som är länkat till grundproblematiken.
Jag vill hellre, att hundra, för mig okända människor dör, än en nära och älskad anhörig. Jag vill i likhet hellre, att hundra pingviner dör, än en nära och älskad anhörig. Det är defintivt egoistiskt och det är jag medveten om.
Som tur är ställs man sällan inför sådana typer av ultimatum.
Att nöjesbaserat döda pingviner för att deras vingar smakar gott, för att de inte talar svenska eller besitter förmågan att uppfinna bilar och atombomber, finner jag märkligt.
Hästar och myggor fyller olika funktioner i ekosystemet och därmed har båda ett betydande värde. Att jag personligen känner ett starkare band till en häst än en mygga, rättfärdigar inte ifall jag skulle få för mig att utnyttja och döda siameskatter bara för att jag har träffat en massa dvärghamstrar jag gillat. Sätter sig en mygga på mig, viftar jag troligen bort den, medvetet eller reflexmässigt. Kanske råkar jag illa nog döda den eftersom den är liten och skör. För den sakens skull finner jag det inte godtagbart att utstuderat stänga in en massa bildligt, eller bokstavligt talat sköra varelser för att förtrycka, utnyttja eller döda dem. Blir jag attackerad av en varg i skogen kommer jag försvara mig och döda den om jag måste för att själv klara livhanken. Får jag en fästing kommer jag plocka bort den. Det har dock ingenting att göra med systematiserad djurhållning.

Ett rättfärdigande att utnyttja, baserat på att någons hjärna inte fungerar exakt som ens egen gör, framstår för de flesta motbjudande om det syftas på en mänsklig individ.
Varför engageras man av mänskligt lidande där någon man aldrig någonsin träffat är drabbad? På grund av empati framför allt.
Varför är det oftast så långt till att leva sig in i exempelivis grisens upplevelse? Grisar har, enligt forskare, ett ”intellekt” jämförbart med ett treårigt barns. Allt levande med ett nervsystem har en stark, basal öskan att överleva och undvika smärta.

Att man har haft det bra fram tills att någon annan bestämmer att man ska dö gör ingen skillnad i grunden. Jag har själv haft ett väldigt trevligt liv hittills. Oavsett vill jag fortsätta leva även om jag inte behöver åka bil långt för att dödas en dag som jag inte är beredd på, och därmed inte reflekterat kring. Så länge inget annat levande och vitalt uttrycker att det vill dö går det inte att göra det på ett vänligt sätt.

Får då och då höra att ”jag tycker det är viktigare att bry sig om människor i nöd”. Jag håller verkligen med om att det är mycket viktigt att bry sig om de som har det svårt och som tur är utesluter inte ett engagemang ett annat.  Jag önskar en samvaro där alla, så långt det är fysiskt och praktiskt möjligt, strävar efter att inte skada varandra när ett val finns att inte göra det. Den strävan benämns märkligt nog ofta som ”extrem”.

image

DRESS FOR SUCCESS! GRÖNT ÄR SKÖNT!

image

…Om jag hade fått uppdraget, att klä Lady Gaga till MTV music video awards…

NORWEGIAN WOODS

Begav mig en sväng till Oslo över helgen.
Jag och min käreste tog en tur ut i den förföriskt vackra vildmarken…

jagsol   morning

Vi slog upp tält och gjorde upp en eld där vi grillade kvällsmaten.
Stjärnhimlen, som mörkret bjöd på, gick inte att skapa rättvisa åt med
ajfån-kameran.

robtält  kampa

På hemvägen dagen därpå hade vi lyckan att finna en massa trattkantareller, som senare blev till världens lyxigaste snabbnudelwok.

kantareller

Hittade en del icke wokningsbara svampar också…
Måste naturen hålla på och vara så förbaskat snygg!?
Det är faktiskt insidan som räknas!

trädsvamp  flugasv

 

 

NÄRODLAT

Från trädgården.

tomater  vindruvor

 

KONSTVERK

Naturens pärlcollier

spindelnät6

spindelnät4

Bug hell!

spindelnät 7

spindelnät 3  spindelnät 2

Den magra spindeln tyckte att det fick duga såhär…

spindelnät 1

 

FÅR LAMM TACKA BAGGE?

LAMM FÅR TACKA BAGGE!

I en stor hage nära där jag bor finns en massa får som man kan mysa med= lycka!

Att dricka te i sällskap av får är typiskt jättetrevligt.
Det blir liksom mycket mer spännande att bli slumpmässigt stångad i samma ögonblick som man sätter het dryck mot läpparna.

får

image      får2

Om det hade varit getter hade bilderna fått hashtagen killingchilling.
Det hade ju varit sheept…
Hoppas på billiga telefonräkningar nu när vi smörat in oss hos så många ”Franks”.

KAFFEREP

Var på fantastiskt trevligt kafferep hos en av mina käraste vänner.
Hon ordnar alltid så fint att man blir lycklig ända in i benmärgen.
Var liksom bara tvungen att dela med mig av ögongodiset.
Och hörrni! Motivet på tekannan har hon målat själv!
Hur gulligt är det på en skala mellan 3 och 7,6?

cajsa

MALTA!

Jag och min bästa person begav oss en sväng till Malta.
Vi åkte runt en hel del på ön, men befann oss också mycket under havsytan.
Lite sedvanliga poseringar där man spontant ställer sig i vägen för utsikten hann vi dock med…

malta3
Azure window på tillhörande ön Gozo.

malta2
Purple clothes, purple clothes. Only wanted to see me 
Laughing in the purple clothes.

malta1
Det här placet är en kuliss från inspelningen av ”Popeye”, som gjorts om till en turistattraktion och ett museum. Varken jag eller min käreste går igång på det här med turistiga företeelser, men den här färgglada, knasiga hippie-byn var ändå definitivt värd en visit. Jag fick dessutom en trevlig vegansk pizza på restaurangen!

 


Vi snorklade bland annat i havsgrottor vilket var en grymt ball upplevelse.
Vattnet var makalöst vackert! En dyrgrip i minnesskattkistan jag plockar fram och tänker på dagligen.
Med lycka för att jag har gjort en så underbar sak, men ibland också pyttelite med en ”phieeeew-känsla”, att jag lever och inte blev uppäten av en (i princip obefintlig) haj.
Mvh, snorkel brings sexy back.

HALLÅ HALLON

På mina föräldrars Gotlandsgård finns hur mycket hallon som helst.
Tur att det är en ”uppfinning” som är omöjlig att tröttna på…

image   hallån

hallon 2

image

Salmbär finns det också så gott om att man blir odräglig.

TRÄDGÅRDSFYND

Bästa skafferiet utanför ytterdörren!
Fläderblomssaften in the making blir perfekt till all rabarberpaj som ska överätas!

rabarber    flädersaft

WHEN BANANAS GO BANANAS

Okej folks… Det här med att man inte ska lämna barn eller djur i bilen när det är varmt ute, gäller uppenbarligen även bananer.
Denna var gröntonad vid avfärd.
Ett par timmar senare hade den i det närmaste fökolnats.
Det fick bli ”ugnsbakad” guleböj med Oatlys vaniljglass till mellis.
Tämligen oplanerat, men kladdigt gott.

image

FRUKTSALLAD ATT ÄTA MED ÖGONEN

fruktsallad      hjärtnöt

Fruktsallad är en svårslagen efterrätt! Färgglatt utan E-nummer.
Hur bra kan det bli!?
Ljuva sommartid!

jagblom   jagblom1

 

KLIPPA / KLISTRA

Fick något slags ryck och gjorde ett album med kollage
där jag klistrade in mig själv och BF:en.

kollage1
Glöggträd, polkagrisblommor och råtthål med minihäst.

kollage2
Lysande kaffepalm och schyssta bananer.

kollage3
Pride-djur och fågelholk för Nils Karlsson Pyssling.

kollage4
I granatäppel-bersån

kollage5
Har kanske glömt att tala om att det är jag som är gummi-kvinnan?

kollage7
Insidan räknas också! Faktiskt!

kollage8
Diggiloo diggiley alla tittar på mig när jag står i mina gyllne boxningshandskar.

ÄTBAR BUKETT

image

VÅREN ÄR VÅR!

vååååår

Uppmaning:
Vänd upp o ner på löv / grenhögar som legat ett tag innan dom eldas!
Ett år fann jag där tre fingerborgs-små musungar som mirakulöst överlevt elden – men inte mamman.
Vid ett annat tillfälle låg en igelkott och slappade under löven intet ont anandes. 
Det blir liksom lite dålig stämning om man håller på o eldar upp såna där små typer.
Fram med kratta och grep!

På köpet svarvar man överkroppens muskler och får kanske se något som är värt att gå upp i gullighets-falsett över.

31apr   blåsipp

MITT PARADIS

Azorerna är en liten grupp mitt i Atlanten beståendes av nio vulkanöar.
Naturen där är väldigt varierande och så vacker att det blir svårt att andas.
Ömsom böljande slätter à la Englad, ömsom dramatiska berg och höjder.
Källor med naturligt varmt vatten man kan bada i, Jurassic Park jungel där exotisk natur beblandat sig med växter ur t.ex Sveriges flora.
Kontrasternas plats.

Huvud-ön, Sao Miguel, har jag besökt två gånger och har som önskan att återvända igen, igen och igen.
Jag har kärat ner mig totalt i denna magiska plats!
Azorerna har ett väldigt behagligt klimat. Aldrig kallt, aldrig för varmt.
Det är mer en plats för den äventyrligt lagda resenären snarare än den som gillar ett pressa på en playa.

azor2
Naturligt varmt vattenfall i skogen

image  image
Anka på skogspromenad och hänförande vyer vid kusten

image
Tvillingsjöarna, ”Sete cidades”, är en mytomspunnen plats belägen i en gammal vulkankrater. Den ena är grön och den andra är blå.

azor11  azor10
Vackra hus…

azor4
Naturligt varm flod.

azor3 azor6

azor9 azor1

image
Det finns möjligheter till fantastisk dykning för den intresserade

azor17 azor16
Beger man sig på havssafari kan man få skåda flera olika sorters valar, delfiner, havssköldpaddor m.m

 

HIPP HIPP HURRA!

Då min käresta nyligen fyllde år, improviserade jag ihop en
citronsockerkaks-uggla (försök säga det på rövarspråket)

dekorerad med vaniljsås, druvor och mandlar. Helt vegansk såklart.
Den blev dock mer ögongodis än gastronomiskt sensationell.
Har  tyvärr svårt att delge något konkret recept då det hela var tämligen experimentellt.

 

uggla

Vi höll lite senare ett födelsedags-galej med asiatiskt tema.
Jag som älskar att styrsla ut mig och gå lös bland garderobstillgångarna.

image  image

Jag var jätteglad, även om det är svårt att tro med min bistra uppsyn.
Att han ”såg ner på mig” kändes ju i och för sig sådär.

 

 

SVARET PÅ LIVETS STÖRSTA FRÅGA

love

Vad fasen är kärlek?
En känsla man varken kan värja sig emot eller tvinga fram.
Eftersom benämningen ”äkta kärlek” finns torde dess motsats också finnas?
Men kan något så säreget som kärlek vara oäkta?
Känslor är i högsta grad det mest ”sanna” man upplever.
En känsla kan liksom aldrig vara på låtsas för personen som upplever den.
Samtidigt kan de ibland vilseleda då de många gånger tenderar att ha bristande förankring i verkligheten.

Förälskelse är lite som att sätta eld på ett papper.
Något tunt till strukturen flammar häftigt upp och elden lägger sig förhållandevis snart.
Kärlek är som elden i en vedklabbe. Lite mer ska till för att få den brinnande, men när den väl gör det ger den
-med rätt skötsel- långvarig värme och varaktig glöd.
Därmed för böveln ingalunda påstått, att det inte med framgång kan tändas vedklabbar med papper !!!
Däremot är en flamma i ett förhållandevis tidigt skede ett svagt indicium på långlivad hetta.
Pyromansk hänföring kan i ett explosionsartat rökmoln lätt skymma och förinta vad som är relevant för varaktighet.

Rätt så omgående får man en uppfattning om huruvida en person i fråga är ”brännbart material” av grövre sort och därtill rätt träslag eller ej.
Man ska aldrig behöva hälla på, eller själv bli dränkt i en massa tändvätska.
Då är det inte förutsättningar värda att slösa tändstickor.

Attraktion, avspändhet i varandras närvaro (och frånvaro), öppen kommunikation, att man har kul tillsammans och strävar åt någorlunda samma håll är potential som uppenbaras skapligt tidigt.
Ges dessa saker tid och tvåvägsengagemang utvecklas de högt troligt
till passion och samklang, som fördjupas till genuin respekt och förståelse.
När man ömsesidigt bryr sig om varandras väl på ett djupt plan -
Det är då man byggt ett band och en känsla kring varandra som jag skulle kalla ”äkta kärlek”.
Om så inte sker var det hela antagligen mer av en bunt tidningsblad än en vedklabbe, eller så var det följden av en obalans i att gemensamt vakta funtad eld, och med jämna mellanrum lägga till nytt material och blåsa syre på den.
En stark flamma klarar små regnskurar och stormar, men även en majbrasa slutar brinna utan ansvarsfull tillsyn och tillförsel av bränsle.
Att hysa förväntningar om, att en annan ska vara främsta eldvakt är att försätta sig själv i frusenhet.
Ett bra möte och fortsättningen på ett sådant är ett gemensamt ansvar.
En grundläggande brännbar, men inledningsvis skör kemi, att ge förutsättningar att brinna. Enligt den mest oskrivna lagen och icke viljestyrda lagen finns den- eller ej.
Där är den både förunderliga och förbannade skillnaden mellan ett konkret material och en abstrakt känsla.

Om de översvallande, heta känslor som kan uppstå när man träffar någon inledningsvis tolkas som innebörden av känslan kärlek, är det inte egendomligt, att man söker sig vidare med ryckiga mellanrum då känslan ofrånkomligen når nivån á la grillglöd man kan laga mat över.

Går allt syre man har åt till att hålla lågan vid liv eller om ett totalt okontrollerbart helvetesinferno utbryter,
är det dock förståndigt, att fly istället för att med andnöd förgäves försöka kontrollera förstörelsen -hur lång eller kort tid sedan man än sådde träden att ta till ved.

Well…Träigt försök till ”kärleksförklaring” utöver min trädkramarkarriär.

 

KLAPPAT OCH KLART

Det är så mycket roligare med egentillverkade gåvor.
Om nöjet ligger främst hos mottagaren eller skaparen är däremot inte givet…
Hoppas i alla fall, att min bläckfiskälskande och pianospelsduktiga käresta uppsskattade både emballage och innehåll i klappen jag knåpade ihop.

Bläckfiskpaket med rim på krabban, som såklart var ett krav att knäcka innan lobotomering tilläts.
Inuti fanns en virkad fluga som genast backade tiden bakåt ca fyra decennier.

bläckfisk           flugavirk

GOD JUL!

 

jultomten

jul1

PEPPARKAKSVERKSTAD

Vi har en tradition i vår familj.
Ett antal pepparkakaor bakas och pryds med kristyr.
Dessa ger vi sedan bort till bekanta.

pepparkaka

peppakak

METAFORISK BLOGGSTART

Trumpetfanfarer och gratulationer på födelsedagen bloggen!

Till din ära bakar jag en smarrig, personlig tårta som kommer ge dig uppdaterad näring och få dig att växa.
Tårtan är omsorgsfullt bakad med många ingredienser.
Botten består till stor del av inspiration och kreativa skapelser.
Fyllningen är en krämig blandning av experimentlusta och entusiasm.
Toppingen är ett lager av fakta och betänkligheter, som samsas  med Oatly-grädde och guldkant! Önskar de, som är sugna på en bit, varmt välkomna på kalaset!

kalas

Föregående egen födelsedag ställde jag till med kalas och bjöd in till pastasallad, melontårta, digestivekex med saffrans-smörkräm, nötkaka, lingonkaka, chokladbollar och diverse annat med skenande kolhydrater i.
Allt helt veganskt förstås!

jag med blommor