Kategori: Äventyr i köket

APELSINBOLLS-BLOMMA

  • blommaJättegoda apelsin- och nötbollar, som här fick bli till blommor. De slinker förstås ner precis lika bra då de inte är i blomform.

    För ca 20-30 st

    75 g mjölkfritt smör, tex Carlshamns.
    1 dl strösocker
    3 msk kakao
    1 tsk vaniljsocker
    2 msk apelsinsaft med
    1/2 tsk pulverkaffe
    1,5 msk finrivet apelsinskal
    ca 5 påsar nötcreme, eller 0,75 dl
    5 dl havregryn
    1 krm salt

  • Blanda havregryn, strösocker, vaniljsocker, kakao, salt och finrivet apelsinskal i en bunke. Lös pulverkaffet i apelsinsaften och häll i bunken. Tillsätt rumsvarmt smör och nötcreme. Arbeta ihop till en massa som går att rulla till bollar.  Om den är för lös eller för hård, justera med antingen med havregryn eller mer smör.
    Låt bollarna stå svalt ca 1 timme.
    Smält mörk choklad i vattenbad, ta en gaffel till hjälp, doppa bollarna i chokladen, rulla dem därefter i strösocker och låt dem svalna på bakplåtspapper. Vill du förenkla detta moment fungerar det utmärkt att enbart rulla dem i kokos eller liknande, och skippa chokladkladdet.Om du vill göra blommor som på bilden;
    Placera ett oasis-block i en kruka. Klipp sugrör i olika längder. Klipp också ut pappersblommor i valfri färg. använd små knäckformar till blommornas mittdel.
    Doppa ena änden av ett sugrör i taget i smält choklad och stick sedan in det i en boll som ännu inte doppats i choklad. Chokladen fungerar som ett klister mellan sugrör och boll. Ställ dem i ett högt glas och låt chokladen stelna helt i kylskåp. Doppa sedan bollarna i smält choklad och därefter strösocker. Då chokladen stelnat träs först knäckformen och sedan blombladen på sugröret underifrån innan det sticks ner i oasisen i blomkrukan.

TORTILLATÅRTA

Tacos+tårta = cirka bästa grejen ever! Se bara!

tacotårta1tacotårta 2

Här är recept överflödigt då det liksom inte går att misslyckas med smaken. Bara att stapla godsaker på varandra. Här användes i allafall;

Lager 1: Majs och Violifes ost för pizza, den smälter bra och är förföriskt krämig.

Lager 2: Teriyaki- stekt minimajs/ portabellosvamp/ kronärtskockshjärtan/ ost

Lager 3: Tacokryddad färs/ tomatsås/ gröna oliver/ ost.

Lager 4: Skivade tomater/ ost.

Repeat på alla lager och toppat med mer ost, iMat fraiche och lite annat ”lull-lull”.

BLÄCKFISK-KORVAR

bläckfickmos

Min käreste älskar bläckfiskar, så jag gjorde en surprise lunch till honom bestående av blått potatismos-hav, persilje- och dill-sjögräs, tomat-näckrosor och bläckfiskar gjorda av Goodstores små korvar.

POTATISMOS
skala och tärna potatis och koka den tills den är mjuk. Mosa med mjölkfritt smör och valfri vegetabilisk mjölk till önskad konsistens, krydda med örtsalt och piffa med några droppar blå karamellfärg.

BLÄCKFISKKORV
Använd en sax och klipp jack i halva korven så att det blir som armar. Stek sedan i stekpanna. Till ögon använde jag hela pepparkorn. Måste erkänna att detta var ett mycket experimentellt infall, och det var lite svårt att undvika att ”armarna” bröts av då de veks ut, men det blev ju ändå hyfsat.

TOMAT-NÄCKROSOR
Ta en liten kniv till hjälp och stick den diagonalt in till tomatens mitt. Upprepa tills ett sicksackmönster bildats hela vägen runt. Lyft sedan isär de två halvorna och voila! Två blommor!

MÅNDAGSVÅFFLOR!

våffla

Måndagslyx och en sådär mycket spontan uppläggning på tallriken. Det behövs verkligen inga ägg för att få förföriskt frasiga våfflor. Detta recepet är awesome! Pensla med fördel laggen med olja eller mjölkfritt smör innan varje gräddning för extra gyllene yta.
Servera med goda frukter och kanske cashewgrädde. Recept på det kommer inom kort!

KNAPRIGA TORTILLABLOMMOR

tacoburrito

Enkel och förföriskt god förrätt!
Lägg ett tortillabröd per person i en ugnseldfast form, till exempel små skålar, hårda muffinsformar eller liknade. Bröden ska formas efter ”skålen”.
Sätt ugnen på 175°c, gärna varmluft om du har det.  Grädda bröden tills de är gyllene. Passa så att de inte bränns!

Under tiden görs guacamole av 2 mogna avocados, en klick Oatly fraiche, en påse kryddmix för guacamole och eventuellt en klyfta pressad citron.  Blanda ihop allt till en krämig konsistens. Finhacka ca tio körsbärstomater, två klyftor vitlök och lite basilika.
Stek detta i olivolja tillsammans med en näve pinjenötter.

Då bröden är klara. Tag ut dem ur ugnen och låt de svalna/stelna något innan de tas ur formen. Lägg sedan bröden på serveringstallriken och fyll dem med guacamole. Toppa med de stekta tomaterna och dekorera med basilikablad. Detta recept räcker till 2-3 personer.

UGNSBAKAD PORTABELLO

portabello

FÖR EN PERSON

1 portabellosvamp

Blanda ihop nedanstående till ett örtsmör.

- 1 tsk olivolja
- 1/2 finhackad vitlöksklyfta
- 1 krm salt
- 1 krm svartpeppar

- 1 krm riven svart tryffel (kan uteslutas)
- En nypa, finhackad, färsk rosmarin
- 2 tsk margarin, t.ex Carlshamn

Bred smöret på undersidan av en portabellosvamp och strö över 1-2 msk pinjenötter. Lägg svampen i en ugnseldfast form och grädda den på 175°c i ca 30 minuter.
Körsbärstomaterna är också ugnsbakade med olivolja tillsammans med några kvistar färsk timjan och salt.  Se till att tomaterna har olja på sig, salta dem och lägg dem i en form tillsammans med timjankvistarna. Servera förslagsvis med kokt sparris och eventuellt en vacker, ätbar blomma.

 

ONSDAGSLYX

onsdagslyx

Idag kände jag för  att piffa till det lite. Dock med enkla medel.
På tallriken ligger rårakor gjorda av enbart rå, riven och stekt potatis kryddad med salt och lite peppar. Dessa är toppade med Oatlys fraiche och tångcaviar.
Fraichen har blandats med sirap och senap för en balanserad, god smak.
Ca 1 msk senap och 1 msk sirap till en burk fraiche.
Haricot vertsen har stekts i smör och balsamico, samt kryddats med örtsalt. Rödbetorna är kokta, skivade och stekta i rikligt med smör och toppade med lite curry och sesamfrön.
Blomkålen är också stekt, men utan kryddning. Den blir riktigt smarrig ändå.
Intill blomkålen ligger sharonfrukt och några skivor vegansk ost. I mitten en litchiefrukt.

MVH mätt och nöjd.

KANTARELLRISOTTO I GOTT SÄLLSKAP

middag1

Utfodrade mina välförtjänta föräldrar med kupol på risotto av gula kantareller, toppad med cheddarchips och kalamataoliver. Smördegsgömmor med olivcreme, salladsärtor med sås på vita bönor, körsbärstomater med rödlök och balsamicodressing. De åt upp fort och lovordade middagsskapelsen. Enkelt var det att göra också!

Börja med att göra såsen så att den är färdig när det andra är varmt.
Sätt på ugnen på 200°c.

DU BEHÖVER
Ris
Grönsaksbuljong
Vegetabilisk matlagningsgrädde
Olivolja
Pepparrotskräm
Valnötter
Vegansk, smältbar ost
Smördeg
ZETAS creme på gröna oliver
Valfria tillbehör, tex salladsärtor och tomater
Vita bönor
Citron
Senap
Vitlök
Salt
peppar

Till 4 pers.

RISOTTOKUPOL
Koka upp ris tillsammans med en tärning grönsaksbuljong till så många munnar som ska mättas (hellre lite mindre mängd ris då det drygas ut av svampen).
Smörstek ca 4-5 dl gula kantareller eller annan svamp i en generös stekpanna och krydda med svartpeppar och örtsalt. Häll över riset i stekpannan då det kokat klart och häll på ett paket vegetabilisk matlagningsgrädde, tex Oatly iMat. Hacka ca 2 dl valnötter och blanda i tillsammans med 1-2 tsk pepparrotscreme. Låt detta vara kvar i stekpannan så att det kan värmas på precis innan servering.
Välj sedan en lämplig, slät form och pensla på insidan med lite olja eller skölj med varmt vatten. Packa risotton i formen upp till kanten och tippa sedan ut den på tallriken.

OSTCHIPS
Riv valfri vegansk, smältbar ost och strö i rundlar på bakplåtspapper. Grädda i ugnen tills de fått snygg färg. Låt de svalna och lyft dem sedan av bakplåtspappret med en stekspade.

SMÖRDEGSGÖMMOR MED OLIVCREME
I detta fall använde jag mig av färdigköpt smördeg och Zetas creme på gröna oliver.
Klipp remsor i önskad form, bred på cremen, vik ihop och nyp till. Använd en pensel eller fingret och fukta dem ovanpå med lite vatten för att sesamfröna som strös över ska fästa bättre. Grädda i ugnen i 200°c tills de blivit fluffiga och fått fin färg.

Preparera de tillbehör du valt. En enkel dressing, som alltid funkar, fås genom att blanda 1 del balsamico med 3 delar olja och salladskrydda efter smakpreferens.

Bon apetit!

GRÅTT NYTT HÅR 2015!

Nyår firades in med storslagen temafest i historisk anda.
Och jag som älskar att svida upp mig i pråliga kreationer!
Aftonen var mycket lyckad med högt önskvärt sällskap och smarrigheter.
Desserten var mest fotogenique, varför den dokumenterades och fick hamna här. Vit choklad-mousse på punschgelebotten. Precis så slisksött och och gott som det låter. Och dessutom oförskämt enkelt att svänga ihop.

För två portioner såg processen ut såhär;
Punschgelen gjordes genom att ca 2 dl punsch snabbt kokades upp tillsammans med ca 1/2 – 3/4 tsk agar-agar. Detta hälldes sedan upp i glas, med ett hallon på botten, och läts stelna. En vit chokladkaka på 200 g smältes i vattenbad för att sedan vispas samman med 2 dl soyagrädde och 2 st söndersmulade digestivekex. Låt med fördel chokladen svalna något innan den vispas med grädden för att undvika att det bildas klumpar av värmeskillnaden. Häll gräddsmeten ovanpå gelèn då den stelnat.
Dekorera, svep, förundras!

dessert

balmasque  balma

bal masque

Se så stiliga alla var!

EN TAGER VAD EN HAVER

gött

Idag fick det bli ihopplock av vad kylen hade att erbjuda.
Några stavar av seitan-julskinkan med senap = yummie!
Råraka beståendes enbart av riven, stekt potatis kryddad med peppar och salt slår sällan fel. De övriga sakerna som samsas på tallriken förutsätter jag är uppenbara vad det är för något.

Har fått en grej för grillad sallad. Så himla lyckad kontrast!
Detta är såkallad hjärtsallad som delats och lagts i marinad gjord på olja, balsamico, pepparrotskräm, salt, peppar och senap. Då jag är tämligen improviserande i köket,  kan jag ej ange exakta mått. Smakar, blandar, tillsätter mer, smakar igen tills jag blir nöjd…
Stek den marinaddränkta salladen kvickt så den får färg och mjuknar lite, men fortfarande behåller krispigheten. Med lite valnötter och grillkrydda till är det magi!

EN GOD JUL FÖR SMAKLÖKARNA

Hungriga var vi då rakt inte efter intag av jullunchen. Jösses!
Vi beställde Julkasse med ”vegokött” från Gröna Kassen vilket var supersmidigt. Leverans till dörren i sann jultomteanda! Påsen innehöll korvar, tzay, en seitanskinka som vi griljerade enligt medföljande recept och lite annat plickplock, som tofu och nötter. Som synes på bilden, ackompanjerades kassens innehåll med rödbetssallad, saltgurka, hummus, rödkålssallad, skagenröra (aka vegagenröra), Janssons festival, och stekt portabellosvamp.

julmaaat

RÖDBETSSALLAD

För 2-4 pers beroende på hur glupska personerna i fråga är ;)

Koka rödbetor och låt svalna, alternativt köp färdigkokta eller inlagda.

  • Ca 3-4 st rödbetor beroende på storlek
  • Gärna ett par picklesgurkor.
  • Senap 1-2 msk
  • Vegansk majonnäs 1-2 dl
  • Späd med havregrädde eller havrefraiche till önskad konsistens. Krydda med salt och peppar.

Det blir jättegott att ha i ett tärnat äpple, hackad lök eller granatäppelkärnor också. Våga prova dig fram!

RÖDKÅLSSALLAD
Strimla rödkål och skär apelsin i bitar.
Blanda en vinegrett på tre delar olja, en del vinäger, en matsked sirap, en matsked senap och salladskrydda. Häll över et göttiga och blanda i russin och solrosfrön. Fräscht och jättegott!

VEGAGENRÖRA
Recept här

”JANSSONS FESTIVAL”
Recept

julmaaaaaat

jul

 

JULIGT MELLANMÅL

Kiwi-julgran klädd med rönnbärskulor och ”sockerkulor”.
Toppad med päronstjärna och kokossnö!

julgran

FAVORIT I REPRIS

favoritirep

Mandelmasse-ekollon som är hyfsat enkla att göra. Recept HÄR

VI KOMMA, VI KOMMA FRÅN…

Årlig tradition att baka lite större varianter av pepparkakor och dekorera dem med kristyr. Kakorna ges sedan bort till elaka bekanta för att de ska bli snällare ;)
Det sägs ju så, att man blir snäll av pepparkakor.
Frågan är bara om man kan bli något man redan är?
Jag menar, alla vet ju, att det till exempel inte går att förtrolla troll.

Bilder på förra årets pepparkakor finns här

pepparkakor

pepparkakor2

pepperkaka2

pepparkaka1

”NÖDEFTERRÄTT”

Superenkel efterrätt när tiden är knapp!

Punsch/fläder-”jello” gjord med agar-agar.
340ml vätska till ca 1 tsk agar-agar.
Jag blandade alltså flädersaft och lite punsch.
Koka upp vätskan tillsammans med agar-agar, häll i form (med frukt på botten om du vill), låt stelna och stansa ut bitar i önskad form.

Till detta vispade jag soyagrädde med nötcreme vilket blev supersmarrigt och lite nougataktigt i smaken. Strödde över lite lingon mest för syns skull, och med en ruta mörk choklad till, slank det ner!

 

enkel efterrätt

SÄG TOFUOMELETT!

Omelett med stekta trattkantareller, sockerärtor, rädisor och sås på vita bönor

omelett

TOFU OMELETT

  • 250 g tofu
  • 3 msk grädde, tex oatly iMat
  • Knappt 1 dl vatten
  • 2 msk vetemjöl
  • 1-2 msk olja
  • Eventuellt 1 tsk no egg (kan uteslutas)


För fin färg, lägg till ca 1 msk gurkmeja. Krydda efter smak! 

Blanda ingredienserna med mixer. Vill du ha omelett med lite bitar i kan du spara lite av tofun tills du mixat klart och sedan smula i resterande bit i smeten.
Stek i rikligt med matfett. Att vända och steka båda sidorna är valfritt, beroende på vilken konsistens som önskas.

Gör något smarrigt att lägga ovanpå eller emellan en ihopvikt omelett.
Stekt svamp är alltid trevligt, tycker jag. Servera valfria grödor till och gärna några goda frön såsom sesam, eller solrosfrön.

En supersmarrig…

SÅS PÅ VITA BÖNOR

  • 1 konservburk med stora, vita bönor
  • Vitlök efter smak. Ca 3 klyftor, beroende på storlek
  • Citron eller limesaft motsvarande ca en halv citron
  • 2 tsk senap
  • 1/2 dl olja
  • Krydda med salt och lite peppar

    Mixa ihop allt till en göttig smet och späd ev. med vatten eller
    växtmjölk till önskad konsistens.

    trattisar

WORLD VEGAN DAY, ALLA HELGONS DAG & KÄRLEKSFRUKOST

robin1år

Idag är det internationella vegandagen och det är ju verkligen värt att fira!
Likaså firas årsdag med bästa människan och lite mer som en bisak, alla helgons dag. Gjorde en överraskningsfrukost bestående av mangosmakande chiapudding under mandelspånstäcke. Denna var toppad med ”mini-vattenmelon” gjord av limeskalsklyfta fylld med melonsmakande agar-agar gelè. Till detta en mandarinpumpa, monsterfierad chokladboll, bär-spett, hjärtan gjorda med agar-agar, cashewgrädde och passionsfrukt.

Generellt för saker som görs med agar agar är ca 340 ml vätska och 1 tsk agar-agar pulver. Detta kokas sedan upp tillsammans och hälls i valfri form. Här gröpte jag ur en lime, delade den i två halvor, hällde i vätska som jag lät stelna och skar sedan till klyftor med hjälp av en vass kniv utan egg. Hjärtana gjordes genom att jag kokade upp ovanstående mängd agar-agar med koncentrerad vattenmelonsjuice. Hällde sedan vätskan i en grund, fyrkantig form och lät den stelna. Stansade sedan ut hjärtan med hjälp av pepparkaksform.

Aftonen avslutades mycket lyckligt med grymt prisvärd, sjurätters, vegansk (såklart) avsmakningsmeny på FARANG i Stockholm!

farang

farangmeny

www.farang.se

VIK HÄDAN KATARR!

Köpte en rejäl påse färska tranbär i hopp om att mota blåskatarr i grinden.
Smoothiefierade de röda, vackra med ingefära, lime, groddar, chiafrön, en halv banan, havredryck och lite agavesirap. Slurpar i sängen, som sig bör.

tranbär

#NÄRINGSBRIST ;)

nyttigt

Blev lite allt möjligt som hamnade på lunchtallriken idag.
”Vegagenröra” enligt detta recept, körsbärstomater, groddar, lime, morötter, pumpafrön, rödbeta med örtsalt, solrosfrön, spenat och hummus toppad med Astrid & Apornas fejkon.

VEGAGENRÖRA OCH SAFFRANSGLASS

vegagenmacka

Okej… Den här middagen var typ 100 på en skala mellan 3 och 7,5 där 3 är blä, och 7,5 är lika med eufori vid varje tugga.
”Vegagenröra” på rågkaka ackompanjerad av grönkålschips och jordärtskockspurè toppad med ”rödbetsblomma”. Det hela avrundades med ljuvligt saffranssmakande glass och jordgubbar. Helt över-ok +.

VEGAGENRÖRA

2 personer.
Se receptet som en fingervisning och blanda lite på känsla. Det brukar bli allra bäst.

100 g tofu av ”hård” typ. Naturell eller rökt
2 msk vegansk majonnäs
2 msk tångkaviar, tex ABBA Caviart.
2 msk vegansk matlagningsgrädde
2 msk hackad rödlök
2 msk finklippt dill
knappt 1 msk citronsaft
ca 1/2- krm rökarom
Svartpeppar och örtsalt efter smak.

Smula tofun med fingrarna och blanda ihop med allt annat till en ljuvlig röra.
Fantastisk på toast, till avocado, bakad potatis eller i snittar.

GRÖNKÅLSCHIPS

Olivolja
Krydda, förslagsvis örtsalt
Grönkål

Sätt ugnen på 150 grader. Riv små bitar av grönkål och lägg dem i en rymlig bunke. Häll olja över (tex olivolja) och krydda. Rör runt så att all grönkål är täckt av olja. Sprid jämnt på en plåt och låt dem vara i ugnen tills de är krispiga, men inte brända. Ca 15 min brukar vara lagom, men var observant så att de inte bränns!

JORDÄRTSKOCKSMOS

2 personer

Jordärtskockor
Oatly iMat
Veganskt smör, tex Carlshamns
Salt

Koka upp en kastrull med vatten. Skala ca 7 jordärtskockor, dela dem i mindre bitar och koka dem mjuka. Mosa tillsammans med en liten skvätt
(ca 0,5 dl) matlagningsgrädde och en klick smör. Salta efter preferens.

oatlysaffran

Avrundade smaklökarnas jackpot med saffransglass. Eller snarare Oatlys vaniljglass blandad med saffran. Låt glassen stå i rumstemperatur en stund så att den är lite mjuk och lättarbetad. Ta en sked eller gaffel till hjälp och blanda ut den med saffran, här användes 3 påsar. Ställ sedan in glassen i frysen en stund och låt den stelna. Servera sedan med något trevligt och strö gärna lite ekologiskt vaniljpulver över glassen.

 

 

 

FÄRGGLATT

blogg okt

Vid första anblicken  trodde mitt syskonbarn att jag hade hällt ut jellybeans på en tallrik…

Smoothie på tomat, rödbeta, svarta vinbär, physalis, citron, hasselnötsmjölk, sesamfrön, chiafrön, ingefära, agavesirap, kokos, gojibär, selleri. 

”Couscous” av riven blomkål smörstekt med peppriga trattkantareller, svart trumpetsvamp, blek taggsvamp och sojabönor. Toppat med granatäpple och lite balsamico.

 

CHIA BETYDER STARK!

Chiapudding är superenkelt att svänga ihop och nästan kriminellt hälsoboostande.
Dessa små frön är fullproppade av näring  och innehåller bland annat vitaminerna A, B, D, E, magnesium, järn och rikligt med kalcium.
De är också en utmärkt proteinkälla med hela 18 av de 20 olika aminosyrorna.
Dessutom är de fiberrika, vilket främjar matsmältningsprocessen.
Som havregrädde på moset, innehåller de rejält med nyttiga omega 3 fettsyror.

GRUNDRECEPT

  • 3 msk chiafrön
  • 2 dl vätskaBlanda chiafrön med vätska och rör om.
    Upprepa att röra om efter ca en kvart. Låt sedan stå minst en kvart till.
    Med fördel tillåts den stå ett par timmar, eller över natten.
    Servera sedan exempelvis med färsk frukt, nötter och en klick soyghurt eller liknande.När fröna läggs i vätska sväller de och bildar en geleaktig konsistens.
    Vätskan som används kan man variera, och vad gäller smaksättningen är det bara fantasin som sätter gränserna. På bilden är puddingen gjord på hasselnötsmjölk spetsad med kardemumma, ekologiska vaniljfrön och lite kokos. Topping med vegansk vit choklad och fikon.

    image

I förgrunden; majsbröd med salami, selleri och vitlöksmajonnäs. Allt veganskt, såklart.

PIZZA PÅ NOLLTID

image

En pizza så förföriskt god att man ville hångla med den. Typ.
Svängdes ihop i ett nafs dessutom!

Var bekväm idag och köpte ett färdigt Pizzakit. Det brukar finnas i vanliga matbutiker och merparten brukar vara veganska. Kiten innehåller deg och tomatsås.

Hade varit en sväng förbi Goodstore tidigare på dagen och inhandlat smaklöksförföriska saker.
Toppingen i detta fall utgjordes av:

*Champinjoner
*Kryddstark salami
*Tzay-bitar
*Kronärtskockshjärtan
*Mozarella (veganvariant)
*Vitlöksmajonnäs (Astrid & Aporna)
*Tryffelcreme
*Ruccolasallad.

Kavla ut degen och sprid tomatsåsen över den.
Stek med fördel tzayen innan med vegetabiliskt fett och lite peppar.
Lägg på önskad mängd champinjoner, salami, tzay och kronärtskocka.
Sprid eventuellt små klickar med tryffelcreme eller någon annan god röra över pizzan. Täck med ost och eventuella kryddor.
Grädda enligt anvisningar på pizza-kit paketet eller tills pizzan fått en trevlig, gyllende ton. Ta ut ur ugnen, strö över ruccolasallad och drizzla över majonnäs.

Enkelt, varierbart, GOTT!!!

Mitt hjärtligaste tack till den fantastiske mattillredaren.
Dels för utsökt spis, men ännu mer för mycket öppensinnat och entusiastiskt välkomnande av vegansk matlagning sedan en tid tillbaka.  www.robinsmat.com

ÄTBAR NÄCKROSDAMM

vitlök champ

Mycket välsmakande och lätt ordnat tillbehör, är ugnsbakade marinerade champinjoner, vitlökshalvor och slantar av broccolistammar.
Bara att dela champinjonerna och broccolistammarna och marinera dem i rikligt med vätska.
Här använde jag mig av en färdigköpt grillmarinad.
Dela vitlökarna på hälften och täck dem med olja, t.ex olivolja.
Salta eller använd annan krydda om så önskas.
Baka i 200°c i en djup ugnsplåt eller ugnseldfast form, beroende på antal personer, tills vitlöken mjuknat och fått en fin yta.

NUDELMUMS OCH SMÖRDEGSKNYTEN

image

Wok slår sällan fel och slängs enkelt ihop av valfria ingredienser.
Denna är gjord på glasnudlar, röd paprika, broccoli, jordnötter, rödkål och kokosmjölk. Kryddad med färdig blandning för wok.

kål

Koka nudlarna.
Fräs grönsakerna i olja eller vegetabiliskt matfett i en en stor wokpanna.
Häll av vattnet från nudlarna, töm över dem i wokpannan, slå på en burk kokosmjölk och krydda på valfritt vis.

Här serverat med jordnötter, lime, riven ingefära, kokos och sesamfrö-kryddad mango och olivfyllda smördegsknyten.

De olivfyllda Smördegsknytena är oförskämt enkla att göra och försvinnande goda!
Nästan all färdig smördeg i butik är vegansk.
Köp en rulle deg, Zetas creme av gröna oliver och en burk ”vanliga” oliver.
Dela degen i kvadrater så stora som du vill ha dem.
Bred med fördel ett lager smör på.
Bred ut olivcremen, lite hackade oliver och eventuellt riven vitlök på kvadraterna.
Vik varje hörn in mot mitten och tryck till ordentligt så att degen trycks ihop till knyten.
Grädda enligt instruktioner på smördegspaketet. Klart, frasigt och ljuvligt!

 

DET ÄR FINT ATT LEKA MED MATEN!

Det påstås att man till stor del äter med ögonen…
Det blir i alla fall mycket roligare att äta sanddyner och stammar om de är gjorda av mandarin och banan!
Fågelkött gör sig bara bra på en levande, glad fågel -
om det inte är i form av ett päron förstås!
Nedersta bilden visar vad som kan hända när en vattenmelon och en slö, schweizisk fällkniv återfinns i närheten av varandra – och mig.

Fruit Palmtree

fruit peacock

melon

EN SALIG MIX

I afton hamnade en lyckad blandning av godsaker på tallriken.

  • Morots och gurkstavar med dip gjord på Oatly-fraiche och örtsalt
  • Stekt blomkål
  • Råraka – Enbart riven och valfritt kryddad, stekt potatis
  • Stekta gula kantareller och röd paprika, tomat och oliver
  • Tacokryddad soyafärs blandad med cuoscous.
  • Kåldolmar fyllda med färsen ovan.Koka ett kålhuvud tills bladen lossnar enkelt och går att vika utan att de bryts. Smörj en ungseldfast form med smör.
    Fyll kålbladen med färsen och vik ihop dem till rullader. Lägg dem i formen och smöra ovanpå dolmarna. Grädda i ugngen på 175 grader ca 20 min eller tills de fått härlig färg.vegansk mat

BRUNCHLYX

Att sitta ner länge och äta en brunch med en massa småplock, är antagligen ett av de bästa tidsfördriven en helgförmiddag!
Bilden är från en sådan sittning i mitt kryp in för ett tag sedan.

Vegan brunch

Två försvinnande goda tillbehör som är klara i ett nafs;

Knäckebröd

  • 2 dl majsmjöl
  • 1 dl solroskärnor
  • 1 dl linfrö
  • 1/2 dl rapsolja
  • 2 dl kokande vatten
  • 1 msk krossat fänkålsfrö
  • Värm ugnen till 150 grader.
    Blanda alla ingredienser till en gröt.
    Bred ut på en plåt klädd med bakplåtspapper.
    Använd antingen fuktade händer för att fördela massan jämnt över plåten eller lägg ett bakplåtspapper ovanpå och kavla till en tunn platta.Ta bort det övre bakplåtspappret om du använde dig av ett sådant.
    Toppa med flingsalt och ytterligare solros- och linfrön.
    Grädda i ca 40 minuter eller tills brödet fått en gyllenbrun färg.
    Låt svalna och bryt sedan i mindre bitar. Njut!

Raw chokladpudding på avocado

  • 1-2  mogna avocados beroende på storlek.
  •  0,5 – 1  dl kakao beroende på hur koncentrerad chokladsmak som önskas
  • Sötning i form av till exempel dadlar eller sirap
  • Ca 2 krm vaniljsocker eller eller vaniljpulver.
  • Om man vill kan man också addera en skvätt mjölk. Med fördel en nötig variant. Kör i mixern till en slät smet. Smaka av och justera efter preferens. Klart!

EN CHESSECAKE VÄRD ATT TA MED TILL EN ÖDE Ö

Denna skapelse med citron och passionssmak gick hem med råge hos samtliga som stoppade den i gapet!
Inte var den otrevlig att se på heller. Frukt och blommor tenderar liksom att göra saker extra trevliga.
Dessutom var detta ett bakverk, som med undantag för viss väntetid, var enkelt att svänga ihop!

Munsbiten serverades i lyckat sällskap av Oreo-kex med dip av havregrädde som vispats med kakao.
Låter bilderna på denna syrliga dröm främja salivavsöndringen.

Vegansk cheesecake
vegansk cheesecake

Botten:
  • 15 digestivekex
  • 75 g mjölkfritt margarin
Fyllning:
  • 1 dl havregrädde
  • 1 dl gelesocker multi
  • 2 paket vegansk naturell färskost
  • 2 tsk vaniljsocker
  • rivet skal och saft av en citron
Gelé:
  • 3 passionfrukter
  • 1 dl gelesocker multi
  • 1 dl vatten

Botten: Sätt ugnen på 175 grader. Smält margarinet och krossa digestivekexen för hand eller i mixer. Blanda det smälta margarinet med kexkrosset och tryck ut det i en form med avtagbara kanter, ca 24 cm i diameter. Grädda i mitten av ugnen i 7 minuter.

Fyllning: Blanda havregrädden och gelesockret i en kastrull och låt det koka upp. Koka sedan i en halv minut. Rör mjukosten smidig och blanda det med det rivna citronskalet och citronsaften. Blanda det sedan med gelesockersblandningen. Lägg fyllningen i formen och ställ den sedan kallt för att stelna.

Topp: Dela passionfrukterna och gröp ur fruktköttet. Blanda det med vatten och gelesocker och låt det koka upp. Koka sedan i en halv minut. Låt gelén svalna något och häll den sedan över kakan. Låt kakan stå ett tag i kylen så att gelén stelnar.

Receptet lånat och kommer från http://veganvrak.blogspot.com

Texten för receptet är hämtad från Djurens Rätts sida vegokoll.se  http://www.vegokoll.se/recept/citroncheesecake-med-passionfrukt-0

 

SKENANDE KOLHYDRATER!

Snask som är enkelt att tillverka. Trevligt att bjuda på eller ge bort!

veganskt godis

Chokladbollar – ca 20 st

  • 100 g mjölkfritt margarin, t.ex Carlshamns
  • 4 dl havregryn
  • 1 dl socker
  • 3 msk kakao
  • 3 msk kallt starkt kaffe
  • Eventuellt vaniljsocker, efter smak.


Topping / Fyllning

  • Kokos, pärlsocker eller annan valfri dekoration
  • Vegansk nötkräm
  • Eventuellt silverkulor

Se till att ha rena händer eller använd med fördel engångshandskar. Blanda med hjälp av händerna alla ingredienser utom toppingen i en bunke. Det underlättar om margarinet är rumstempererat. 
Forma bollar i valfri storlek och rulla dem i önskad topping. Tryck sedan med små gropar i bollarna och fyll dessa med en klick nötkräm. Låt stå svalt ett tag innan servering.  Mer chokladbröstvårtor åt folket :) !

MANDELMASSE-EKOLLON

 Till ca 40 st

    • Mandelmassa eller marsipan, en stor förpackning.
    • Grön karamellfärg (valfritt)
    • Vegansk, gärna mörk, choklad
    • Strösocker

Blanda eventuellt karamellfärg med mandelmassa och arbeta in färgen i massan. Använd gärna handskar.
Forma små ovaler av mandelmassan och lägg på en tallrik.
Smält chokladen i vattenbad och fyll en skål med socker.
Doppa en bit av ena änden på mandelmassekulorna i chokladen och sedan direkt i sockret. Låt de fördelaktigen stå kvar en stund i sockret så att chokladen stelnar lite.
För att inte chokladen ska ”förstöras”/smetas ut innan den stelnat helt, kan man förslagsvis ställa ekollonen på tork med exempelvis ett ugnsgaller som stöd.

 

GRÖN ÄRTSOPPA – EN ÅTERKOMMANDE FAVORIT!

Världens enklaste soppa! Krämig och grymt god.

En återkommande rätt i mitt kök.


Vegansk ärtsoppa

GRÖN ÄRTSOPPA MED INGEFÄRA

  • 1 påse frysta, gröna ärtor
  • Oatly matlagningsgrädde 1-2 pkt
  • Färsk ingefära
  • Örtsalt och övriga kryddor efter smakpreferensKoka upp ärtorna i lite vatten.
  • Töm av vattnet och häll över havregädden- börja med ett paket.
    Riv i ca 2-3 cm ingefära. Mixa med mixerstav till en slät soppa.
    Späd till önskad konsistens med havregrädde.
    Krydda med örtsalt och övriga kryddor. Värm på!

    På övre bilden är soppan serverad med solrosfrön, stekt, smulat fejkon från Aastrid & Aporna, solrosskott, ugnsbakad portabellosvamp fylld med Zetas gröna olivcreme, physalisfrukter och ströbrödspanerad tofu.

    På nedre bilden är soppan toppad med rostad lök.

    image

VÅFFELKALAS!

Veganska våfflor blir oslagbart frasiga och underbara!
Med diverse tillbehör blir de ett sant hallelujah moment!
För ett tag sedan ställde jag till med våffelkalas för några av mina vänner.
Utöver de gräddade härligheterna serverades björnbärssylt, vispad soyagrädde, Oatlys vaniljsås, jordgubbar, hackade nötter, kokosflarn, hackad mörk choklad, nötcreme, nachochips, jordnötsringar, smördegspiroger med kryddig vegofärs, physalis/melon/apelsin sallad smaksatt med citronmeliss, tandpetare med oliv, chili och kryddig chörizokorv från Astrid & Aporna.

image

FRASIGA VÅFFLOR ca 6 port.

  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 5 dl havremjölk eller annan vegetabilisk mjölk
  • 100 g mjölkfritt margarin t-ex Carlshamn
  • Eventuellt ca 1 tsk salt & 2 msk sockerSmält smöret i en kastrull.
    Häll havremjölken i, förslagsvis, ett litermått.
    För att undvika klumpar- Häll under vispning ner mjölet, bakpulvret, saltet och sockret i mjölken.
    Tillsätt det smälta smöret.
    Pensla gärna våffeljärnet vid första gräddningen för att undvika att våfflorna fastnar.
    Grädda någon minut tills våfflorna blivit gyllene.

    image

 

DESSERT I ALL ENKELHET

Vispa valfri vegansk grädde med vegansk nötcreme. Strö lite kaffe ovanpå.
Servera till exempel med chokladdoppade jordgubbar och passionsfrukt.
Galet simpelt, galet gott!

Vegansk dessert

BURGARKUNGEN

Vill man äta en grymt god burgare gör man det allra, allra bäst hemma där tillbehören görs efter egna preferenser. Bästa burgaren har bland annat guacamole, friterade lökringar och ugnsbakad vitlök som tillbehör.
Ska burgaren bli perfekt bör dessutom min pojkvän vara den som rör i grytor och skålar. Det blir alltid fantastiskt gott när han lagar mat, och just den här burgaren var magi på tallrik.  Därför är han härmed officiellt utsedd till Burgarkung!

veganburgare
Har man inte en Burgarkung i sitt liv, men råkar bo i Stockholm bör man bege sig till Chutney på Katarina Bangata 19 och beställa deras fantastiska burgar-tallrik. På detta lilla gemytliga hak finns ett antal veganska ätbarheter med både sälta och sötma.

vegansk hamburgare

WHEN BANANAS GO BANANAS

Okej folks… Det här med att man inte ska lämna barn eller djur i bilen när det är varmt ute, gäller uppenbarligen även bananer.
Denna var gröntonad vid avfärd.
Ett par timmar senare hade den i det närmaste fökolnats.
Det fick bli ”ugnsbakad” guleböj med Oatlys vaniljglass till mellis.
Tämligen oplanerat, men kladdigt gott.

image

FRUKTSALLAD ATT ÄTA MED ÖGONEN

fruktsallad      hjärtnöt

Fruktsallad är en svårslagen efterrätt! Färgglatt utan E-nummer.
Hur bra kan det bli!?
Ljuva sommartid!

jagblom   jagblom1

 

HIPP HIPP HURRA!

Då min käresta nyligen fyllde år, improviserade jag ihop en
citronsockerkaks-uggla (försök säga det på rövarspråket)

dekorerad med vaniljsås, druvor och mandlar. Helt vegansk såklart.
Den blev dock mer ögongodis än gastronomiskt sensationell.
Har  tyvärr svårt att delge något konkret recept då det hela var tämligen experimentellt.

 

uggla

Vi höll lite senare ett födelsedags-galej med asiatiskt tema.
Jag som älskar att styrsla ut mig och gå lös bland garderobstillgångarna.

image  image

Jag var jätteglad, även om det är svårt att tro med min bistra uppsyn.
Att han ”såg ner på mig” kändes ju i och för sig sådär.

 

 

PEPPARKAKSVERKSTAD

Vi har en tradition i vår familj.
Ett antal pepparkakaor bakas och pryds med kristyr.
Dessa ger vi sedan bort till bekanta.

pepparkaka

peppakak

METAFORISK BLOGGSTART

Trumpetfanfarer och gratulationer på födelsedagen bloggen!

Till din ära bakar jag en smarrig, personlig tårta som kommer ge dig uppdaterad näring och få dig att växa.
Tårtan är omsorgsfullt bakad med många ingredienser.
Botten består till stor del av inspiration och kreativa skapelser.
Fyllningen är en krämig blandning av experimentlusta och entusiasm.
Toppingen är ett lager av fakta och betänkligheter, som samsas  med Oatly-grädde och guldkant! Önskar de, som är sugna på en bit, varmt välkomna på kalaset!

kalas

Föregående egen födelsedag ställde jag till med kalas och bjöd in till pastasallad, melontårta, digestivekex med saffrans-smörkräm, nötkaka, lingonkaka, chokladbollar och diverse annat med skenande kolhydrater i.
Allt helt veganskt förstås!

jag med blommor